Naturaalne puit on ilus, vastupidav ja taaskasutatav materjal. Sellest valmistatud mööbel on alati moes, kõrgelt hinnatud ja ainulaadne. Kuid kas Sina oskad hinnata naturaalse puidu eripärasid ja tead, kuidas teda õigesti kohelda? Vähene informeeritus võib täispuitmööbli omanikule pakkuda ootamatusi ja kahjuks ka ebameeldivaid üllatusi.

Reegel nr 1. Puidust mööbel vajab hoolt, armastust ja mõistmist. Vaid siis teenib ta sind hästi ja kaua. Puidu ja sellest valmistatud mööbli käitumist ning väljanägemist mõjutab otseselt keskkond, kuhu see paigutatakse. Tubaseks kasutamisks mõeldud mööblit ära kasuta kunagi õues või niisketes ruumides. Liigne niiskus tekitab puidu paisumist / pundumist. Seda võib põhjustada ka pinnale sattunud vedelik, mis lisaks kipub jätma pinnale ka plekke. Seepärast kuivata vedelik koheselt ning kasuta tasside-klaaside all linikuid või spetsiaalseid aluseid. Kindlasti jälgi ruumi suhtelist õhuniiskust, sest ka liigne kuivus võib rikkuda mööbli. Kui kodus õhuniisutajat veel ei ole, siis tasub see soetada koos täispuidust mööbliga. Esmapilgul lisakuluna näiv samm on aga kasuks nii mööbli hoolduse kui inimese enda tervise seisukohalt. Sobiv ja tervislik suhteline õhuniiskus peaks jääma vahemikku 40-60%. Kuiv õhk (eriti talvisel kütteperioodil) põhjustab mööbli (nt. kapiuste, sahtli esipaneelide, voodipeatsite jms) kõverdumisi; pikema aja vältel võib puidu pind hakata ka pragunema.

Reegel nr 2. Veendu, millisest materjalist mööbel on tegelikult valmistatud. Naturaalne puit on elav materjal, mille on kujundanud loodus ise, iga kord omal moel. Salongis või fotol nähtud näidistoode ei ole suure tõenäosusega täpselt samasugune sinu koju saabuva eksemplariga. Oluline on teada, et täispuidust mööblidetailid ei ole kunagi korduva mustriga, ideaalselt sirged ja identset tooni. Need omadused kirjeldavad pigem tehislike ja enamasti mitte väga loodussäästlikke plaatmaterjale. Naturaalse puidu muster on kord intensiivsem ja suurem, kord tagasihoidlik ja ühtlane. Puidu pinnal võib olla erineval määral triipe, träpse või heledamaid-tumedamaid laike. Kahte päris ühesugust mööblieset ei ole olemas. See aga muudabki täispuidust mööbli unikaalseks ja väärtuslikuks. Naturaalse spooniga on lood täpselt vastupidi. See on alati turvaliselt ühesugune, korduva mustriga 1 mm paksune naturaalne puidukiht katmas mõnd plaatmaterjali (nt. mööblitööstuses väga laialt kasutatavat puitlaastplaati). Ära lase end eksitada!

Reegel nr 3.  Tea, millega sinu täispuidust mööbliese on viimistletud. Mööbel võib olla viimistletud mitmel eri moel – värvitud, peitsitud, lakitud, õlitatud, õli-vahatatud jne. Kõige loomulikuma mulje ning ka tervisele ohutu tulemuse annab looduslikest komponentidest valmistatud õlide ja vahadega pinna viimistlemine. Õlitamine annab puidule kaitse määrdumise ja kuivuse vastu. Mida rohkem kihte lisada, seda vastupidavamaks muutub puidu pind. Täispuidust mööbel vajab soovituslikult kord aastas üleõlitamist. Protsess ei ole keeruline ja see on kodus teostatav, vajab vaid veidike planeerimist ja kättevõtmist. Kasuta kindlasti mööblitootja poolt antud juhistele vastavaid õlisid-vahasid ja järgi kasutusinfot nende pakendil. Oluline, et mööbel saaks svammi või pehmest kangast lapikest kasutades ühtlaselt õliga kaetud ning üleliigne õli seejärel ära pühitud. Kui puidu pind on eelnevalt kahjustada saanud või tundub käega katsudes eriti kare, siis tasub seda enne õlitamist õrnalt lihvida (kasutada näiteks lihvkäsna nr 220). Nii lihvides kui õlitades liigu alati piki puusüüd! Pärast õlitamist jätta toode kuivama üleöö (vähemalt 8-10 tundi) või vastavalt kasutatava puiduõli juhistele.

Teades neid väikseid tarkusi ning neist juhindudes ei valmista täispuidust mööbel sulle kunagi pettumust, vaid rõõmustab sind kaua ja väärikalt.