Kuiv õhk mõjutab sind ja kodu? Kõlab uskumatult aga vaid vähesed meist teavad õhuniiskuse taset oma kodus. Milline on kuiva õhu mõju tervisele ning kuidas käitub kõige selle keskel sinu hinnaline täispuidust mööbel?

Liigmadal õhuniiskus mõjutab kõige enam meie une kvaliteeti. Tihti ärkame peavalu ja väsinuna kuna uni ei ole olnud piisavalt sügav. Liiga madala õhuniiskuse tõttu halveneb hingamine ning see segab organismi korralikku taastumist. Suurenevad ohud haigestuda hingamisteede haigustesse (eriti gripihooajal) ning samuti suureneb allergiaoht. Kuiv õhk kuivatab ka su nahka.

Mis juhtub mööbliga kui minu kodus on õhuniiskus liiga madal?

Ideaalne õhuniiskus jääb vahemikku 40-60% ning toatemperatuur on maksimaalselt +26 kraadi. Külmem kui +14 kraadi ei ole samuti hea.
Mööbliesemed, mis on mõeldud tubaseks kasutamiseks, peaksid tuppa jäämagi.

Madalaks õhuniiskuseks loetakse 35% ja sellest alla poole. Nii madal õhuniiskus põhjustab täispuidust mööbli kuivamist, mille käigus võivad tekkida praod ja deformatsioonid. Kui õigel ajal sellele probleemile jaole saada, siis võib normaalse õhuniiskuse taastudes mööbli seisukord paraneda. Tasub meeles pidada, et sellistes tingimustes hoitud mööblile ei laiene reeglina tootjapoolne garantii.

Seega, kui hoolid oma tervisest ja väärtuslikust täispuidust mööblist, siis mõõda regulaarselt õhuniiskust ning tegutse vastavalt saadud näitudele.

Kõige kiirem võimalus oma koju soovitud õhuniiskust saada ja läbi selle vähendada kuiva õhu mõju tervisele, on osta selleks spetsiaalne õhuniisuti. Samuti tasub üle vaadata toa temperatuur. Mida kuumemad on radiaatorid, seda rohkem nad õhku kuivatavad. Kui radiaatoreid ei ole võimalik kuidagi reguleerida, siis peaks kindlasti tegema aknad lahti ning regulaarselt tubasid tuulutama.

Lisaks on veel mõned nipid, mis aitavad pisut niiskust ruumidesse juurde tekitada. Kui käid dušši all, siis jäta vannitoa uks lahti. Kui keedad vett või näiteks mune – ära lülita õhupuhastajat sisse. Too endale koju erinevaid toataimi. Vali endale sellised toataimed, mis vajavad regulaarset kastmist (kahjuks peaksid vältima neid toredaid väikseid karvaseid kaktusi. 🙂 ). Juba sellega aitad oma kodu õhu kvaliteeti parandada.

Liiga kuiv õhk ei ole kindlasti ainus tegur, mis sinu mööblit võib kahjustada. Täispuidust mööbel vajab regulaarset hoolt ja armastust. Sellest aga juba meie järgmises postituses.

Autor: Martti Leetsar / Kaissu ®